Annons


i&m - invandrare och minoriteter startsida

   IN ENGLISH | KONTAKT
 
   STARTSIDA       OM OSS       ARKIV       SPECIAL       LÄNKAR       BESTÄLL   


 

« SPECIAL

Aktuellt: Ensam...

Numret ”Ensam…” (5-6/2010) är ett temanummer om flyktingbarn med särskilt fokus på ensamkommande flyktingbarn. Många har svåra minnen med sig och bär på både sorg, saknad och skuld, men också ambitioner och förhoppningar. I numret diskuteras hur flyktingbarnen ska bemötas, utifrån vilka principer beslut ofta tas och vad det innebär att lämna sitt land och sin familj samt förmågan att läka.

De senaste åren har antalet barn som flytt ensamma till Sverige ökat markant. Många kommuner står inför en helt ny situation. Temanumret ”Ensam…” ger en grund att stå på och svar på frågor som; Varför barn och unga lämnar sin familj och sitt hemland, vad flykten har inneburit, vilket stöd dessa unga kan behöva och varför det inte alltid är så lätt att ge hjälp.
I tidningen finns också barns egna berättelser med. I en artikel berättar en flyktingpojke och hans fostermor – barnpsykiatriker i yrkeslivet – om sina egna upplevelser av mötet med varandra ”Så var det – så blev det…”.
Andra frågeställningar som tas upp i ”Ensam…” är bland annat: Hur försäkrar Sverige barns rätt till fysisk och psykiskt välmående. Utifrån vilka principer fattas beslut? Hur kan skolgången arrangeras för flyktingbarn på bästa sätt? Och hur ser möjligheterna till återförening med familjen ut?
Bland skribenterna i detta nummer av i&m finns Andreas Tunström, psykolog vid BUP Lunden som är en specialenhet för barn och familjer i migration i Stockholm, Alexandra Segenstedt, jurist och rådgivare i migration vid svenska Röda Korset och Nihad Bunar, docent vid intstitutionen för Barn- och ungdomsvetenskap, Stockholms universitet.
För innehåll i ”Ensam…” klicka här.
””Ensam…”vänder sig till alla som möter flyktingbarn. Artiklarna kan med fördel användas som diskussionsunderlag i utbildningar eller fortbildning på arbetsplatser. Vi lämnar rabatt vid större beställningar:

Numret kan beställas genom att klicka på texten:
Jag vill beställa «Ensam…» för 60 kronor + porto!

Aktuellt: Ensam...NR 2 MAJ 2012

Visa nummer »

 
Sök artikel

 
 
Konferenstips »

 
 
Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som vi på i&m, Invandrare & Minoriteter gillar. Exempelvis Expo, Fjärde Världen och Tidningen Opsis Barnkultur.

i samarbete med tidningsbutiken.se

 

Copyright i&m 2006. All rights reserved.

Powered by iPublishing